Praag top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Praag

Praag top 10 / bezienswaardigheden

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

Praagse Burcht

Karelsbrug

Oude Stadsplein

Josefov

Malá Strana

Wenceslasplein

stadstours

bezienswaardigheden

musea

uitgaan

 
TIP: excursies vanuit Praag
 
TIP: Praag voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Praag op de fiets
 
meer handige Praag tips

PRAAG TIP 8: BEZIENSWAARDIGHEDEN

In Praag is er voldoende te zien en te beleven. Verdeeld over deze website zie je al veel bezienswaardigheden, monumenten en attracties voorbijkomen bij onderwerpen zoals de Praagse Burcht, de Karelsbrug, Josefov en Malá Strana. Er zijn echter nog meer mooie bezienswaardigheden in Praag die noemenswaardig zijn. Wij hebben een aantal van deze hoogtepunten van Praag een plekje op deze pagina gegeven.

Nationaal Theater
Liefhebbers van verschillende theaterdisciplines zoals, ballet, opera en drama kunnen terecht bij het Nationaal theater. Dit befaamde gebouw is zeer bekend om zijn uitstekende voorstellingen. Ook heeft het een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land tijdens de zogeheten ‘Tsjechische nationale wedergeboorte’. Tijdens deze periode werd gepoogd om de Tsjechische cultuur te laten opleven waarbij het Nationaal museum in 1818 en het Nationaal Theater in 1881 werden gerealiseerd. Daarmee heeft het Nationaal theater een belangrijke input in deze periode.
Het idee van het theater dateert dan ook al lange tijd voordat de gebouw er was. Al 1844 werden de eerste plannen gesmeed voor een nationaal theater. Uiteindelijk werd de eerste steen in 1868 gelegd waarbij maar liefst 100.000 tot 150.000 toeschouwers getuige waren. Op 11 juni 1881 ging het eerste stuk, de opera Dalibor in premičre als eerste uitvoering in het gebouw. Al na elf uitvoering moest het gebouw weer worden gesloten door een brand die delen van het theater zwaar had beschadigd. Na een vroege versie van ‘crowd funding’ kon snel begonnen met de wederopbouw van het theater zodat het op 18 november 1883 opnieuw haar deuren kon openen voor publiek. Pas in de twintigste eeuw werd het gebouw gronding gerenoveerd tussen 1977 en 1983. Van 1212 tot 2015 werd ook de buitenzijde van het gebouw vernieuwd. Sinds 2012 is de Praagse Staatsopera een vast gezelschap die zijn stukken uitvoert in dit theater. Zowel het interieur als de buitenzijde van het gebouw zijn erg mooi. Je kunt er dus ook voor kiezen om alleen het gebouw te bezoeken en alleen te genieten van bijvoorbeeld de mooie oude zaal en de prachtige bouwstijl van het fraaie gebouw in de nieuwe stad. Tijdens een voorstelling is het natuurlijk nog indrukwekkender om het gebouw te bezoeken.

Obecní dům
Het Praagse stadhuis Obecní dům is één van de mooiste die je kunt vinden in Europa. Het gebouw is opgetrokken in art nouveaux stijl en bevind zich op het plein van de republiek. Het gebouw is in 1904 gerealiseerd op de plaats waar het voormalige koninklijke hof stond. Na een architectuurwedstrijd was het duo Antonín Balšánek en Osvald Polívka dat uitgeroepen tot winnaars. Tegenwoordig wordt het prachtige gebouw gebruikt als concertgebouw, ballroom en publieke ruimte. Ook zijn er een café en een restaurant ondergebracht. Naast dat de buitenzijde erg mooi is, zijn er in het gebouw ook een aantal plekken te vinden van mooie schoonheid. Dat begint al meteen bij de hoofdingang, maar daarna wordt het alleen maar beter. Zo is blauwe fresco in de Primatorzaal prachtig en Smetanazaal doet met zijn prachtige koepel niet onder. Eigenlijk zijn alle plekken in het gebouw van grootse schoonheid, van de kelders tot Foyer, het café en restaurant en de exhibitiezaal.
De beste manier om zo veel mogelijk te zien van het gebouw is een rondleiding met een gids, want veel van de vertrekken zijn anders niet toegankelijk voor publiek.

Het Dansende Huis
Alleen al de naam zal enige nieuwsgierigheid opwekken bij het lezen van deze bezienswaardigheid. Tančící dům, zoasl het gebouw in het Tsjechisch heet is te vinden in de nieuwe stad en is een kantoorgebouw dat herkenbaar is aan de stijl deconstructivisme. Het gebouw is van de hand van de Canadese architect Frank Gehry. De naam ‘Dansend huis’ is meteen duidelijk wanneer je dit prachtige staaltje van hedendaagse architectuur in je blikveld krijgt. Oorspronkelijk heette het pand ook ‘Ginger en Fred’, genoemd naar de beroemde dansers Ginger Rogers en Fred Astairs. Liefhebbers van hedendaagse architectuur zullen echt kunnen genieten van dit unieke gebouw dat letterlijk lijkt te dansen.

Vyšehrad
Een bekend vroegmiddeleeuws fort is Vyšehrad. Het werd al in de tiende eeuw opgericht als Praags kasteel en werd zowel in Romaanse als Gotische stijl nog uitgebreid. Toch is de barok de meest in het oog springende stijl door het fort dat in deze stijl gebouwd is.
Vyšehrad is een complex waar meerdere bezienswaardigheden te vinden zijn. Bekend is de Koninklijk Collegiaal Kapittel van St. Peter en Paul die dateert uit de elfde eeuw. Deze kerk is al bepalend in het aanzicht van Vyšehrad. De kerk heeft mooie stijlelementen en de twee torens zijn redelijk iconisch voor het complex zijn waarin ze gesitueerd is. In de kerk kom je een prachtig gewelfd plafond tegen en ook een prachtige oude fresco.

Een andere belangrijke plek in Vyšehrad is de begraafplaats die een beetje te vergelijken is met Pčre-Lachaise in Parijs en Zorgvlied in Amsterdam. Her liggen vele bekende mensen begraven en de tombes en graven zijn vaak erg monumentaal. Belangrijke Tsjechische prominenten hebben hier hun laatste rustplaats gekregen.
Naast deze twee bekende bezienswaardigheden vind je op het complex ook nog restanten van een romaanse brug, de Vyšehrad-tunnel, de kapel van de maagd Maria, de Martin Rot, de oude en nieuwe Provots en nog vele andere interessante plekken. Op Vyšehrad ben je makkelijk een halve dag onder de pannen zonder je te vervelen.

Petřin uitkijktoren
Wanneer je dit uitkijkpunt in Malá Strana ziet zal de gelijkenis met de Eiffeltoren snel gemaakt zijn. Qua vorm lijkt het er ook wel een beetje op, alleen is het veel kleiner. De toren werd gebouwd in 1891 en deed in eerste instantie dienst als zendmast en observatorium. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristisch extractie, mede omdat het dicht bij het spiegelpaleis ligt en natuurlijk vooral omdat de uitkijkpost je een prachtuitzicht over de Tsjechische hoofdstad gunt.

Een bekend fictieve persoon in Tsjechië is Jára Cimsman en op de eerste verdieping van de toren vind je een museum gewijd aan deze fictieve persoon. De hoger gelegen toren is 63,5 meter hoog en kan door een trap te bestijgen worden bedwongen. Door 299 treden te stijgen kom je op het bovenste verdieping voor een mooi uitzicht. Er weliswaar een lift aanwezig, maar de kans is groot dat deze niet in gebruik is.

Meer over bezienswaardigheden in Praag:
bezienswaardigheden in Praag
de top 10 bezienswaardigheden van Praag


 

Praag bezienswaardigheden Praag voor beginners Praag reisinfo Praag informatie bijzondere plaatsen in Praag Praag tips