PRAAG TIP 9: MUSEA

Zoals zoveel Europese hoofdsteden telt de Tsjechische hoofdstad Praag vrij veel musea in alle vormen en maten. Praag telt tientallen musea waarvan er zeker een aantal zitten die het bezoeken absoluut waard zijn. Sommige musea zijn absolute must-see’s als je in Praag bent zoals het Nationaal Museum en het Joods Museum.

Op deze pagina vind je een overzicht van interessante musea in Praag die nog niet op andere pagina’s vermeld staan. Het betekent niet dat andere musea niet de moeite waard zouden zijn. Wij hebben een selectie gemaakt op basis van persoonlijke voorkeuren, bezoekersaantallen en waarderingen van bezoekers.

Gratis toegang tot de musea van Praag

Wil je meerdere musea in Praag bezoeken? Overweeg dan om de Praag Kaart aan te schaffen. Met deze toeristenkaart heb je gratis toegang tot veel musea in Praag, mag je ook populaire andere bezienswaardigheden gratis bezoeken. In totaal kun je met de Prague Card meer dan 60 musea, monumenten en bezienswaardigheden in Praag gratis bezoeken.

KOOP DE PRAGUE CARD VIA INTERNET

Nationaal Museum

Het Národní muzeum is één van de meest indrukwekkende gebouwen aan het Wenceslasplein. In 1818 werd het Nationaal Museum opgericht. Dit gebeurde, net als bij het Nationaal Theater, ten tijde van de Tsjechische nationale wedergeboorte. Deze culturele opleving van de Tsjechische culturele organen vond plaats in de achttiende en negentiende eeuw. Sinds 1891 is het grootste deel van de indrukwekkende collectie van het museum ondergebracht in het prachtige gebouw dat nog altijd geldt als het hoofdgebouw van het Nationaal Museum.

De collectie van het museum bestaat uit ruim 14 miljoen objecten die zijn op te delen in verschillende thema’s; Prehistorie, Archeologie, Etnografie, munten en theater.
De afdeling prehistorie heeft een rijke collectie artefacten die duizenden jaren geleden dagelijks werden gebruikt De archeologische collectie is voor een groot deel ondergebracht in dit departement.

De afdeling met objecten uit de oude Tsjechische geschiedenis heeft een enorme collectie uit het Tsjechische grondgebied die dateert uit de periode vanaf de tiende eeuw tot 1918. Hier zijn veel archeologische vondsten ondergebracht.

De afdeling etnografie is vooral gericht op materiaal van Tsjechische en andere Europese mensen daterend vanaf het einde van de zeventiende eeuw tot hedendaagse objecten. De voorwerpen bestaan vooral hout en ceramiek.

De muntenafdeling heeft een collectie van munten die werden gebruikt op het Tsjechisch grondgebied. Deze muntencollectie omvat munten uit het verre verleden tot het heden. Ook zijn er een aantal medailles ondergebracht in deze collectie van ongeveer een half miljoen objecten.

De afdeling theater was oorspronkelijk deel van de bibliotheek van het Nationaal Museum. De collectie omvat vooral stukken uit twee archieven van het nationale theater en het Vinohardy theater. Je krijgt hier een mooi inzicht in de geschiedenis van het Tsjechische theater. Leuk zijn ook de voorwerpen die afkomstig zijn uit het Tsjechische poppentheater.
Naast dat het theater een mooie uitgebreide collectie omvat is het ondergebracht in een mooi gebouw aan een iconisch plein. Dus vergeet niet om naar de mooie stijlelementen te kijken van het gebouw wanneer je het museum bezoekt.

Nationaal museum

Nationale Galerie van Praag

Liefhebbers van schilder- en beeldhouwkunst kunnen terecht bij de Nationale Galerie van Praag. Het museum bestaat uit meerdere locaties en omvat een collectie van beeldhouwwerken en schilderijen. De oorsprong van dit museum begon in 1796 toen een verenging voor vrienden van de kunst een museum oprichtten. Dit museum wordt gezien als de voorloper van de huidige galerie. Steeds meer collecties werden toegevoegd en aankocht aan het museum waardoor het vandaag de dag een indrukwekkende collectie heeft opgebouwd. Zo zijn er prominente werken uit de middeleeuwen afkomstig uit Bohemen en Centraal-Europa, maar ook werken van de zestiende tot de achttiende eeuw en zelfs later, uit verschillende Europese landen en ook Aziatische kunst. De collectie is ondergebracht op verschillende locaties en veelal in historische gebouwen waardoor het leuk is om allemaal mooie bouwwerken te bezichtigen je museumtrip.

Stedelijk Museum Praag

In het stedelijk museum kun je op chronologische wijze meer te weten komen over de geschiedenis van de stad Praag. Absoluut pronkstuk van dit museum is een maquette van Praag die dateert uit de periode van 1826 tot 1837. Je ziet hier een hoop van de gebouwen in het klein die nog altijd te bezichtigen zijn. Sommige van de bezienswaardigheden hebben prachtige details, zoals bijvoorbeeld een kapot raam en zie je werklieden op bijvoorbeeld ladders. In totaal is deze miniatuur twintig vierkante meter groot. Alleen al hierom is dit museum een absolute ’must see’.

Tsjechische Museum voor Schone Kunsten

Nog niet zo heel lang heeft de stad Praag een museum voor schone kunsten. Het museum werd geopend in 1963, maar toch heeft het in de loop der jaren een indrukwekkende collectie weten op te bouwen, waardoor het in haar prille geschiedenis al meerdere malen heeft moeten verhuizen. De collectie omvat werken uit de negentiende en twintigste eeuw waaronder een aantal grote namen uit deze periode van de kunstgeschiedenis.

Museum Kampa

Liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst zullen in Praag hun hart kunnen ophalen. Het Museum Kampa heeft een collectie van een aantal kunstverzamelaars. Dit zijn de collectes van Jan en Meda Mládek, die van Jiří en Běla Kolář en de collectie van Jindřich Chalupecký. Leuk is dat de collectie wat meer niet veel voorkomende kunst omvat uit landen die je normaal niet tegenkomt in veel andere musea met hedendaagse kunst. Er zitten wel wat bekende namen bij, maar de collectie is uniek door de niet voor de hand liggende werken van overigens wel goede kunstenaars.

Museum Kampa