Staroměstskě námĕstí wordt letterlijk vertaald als ‘plein van de oude stad’. Hiermee is meteen al duidelijk dat dit het centrale plein is in de historische binnenstad. Veel toeristen zijn er dan ook op de 9000 vierkante meter grote plein te vinden. Zeker in de zomerperiode is het hier goed toeven voor bezoekers aan de stad Praag. Het plein is gesitueerd tussen het Wenceslasplein en de Karelsbrug. Opvallend zijn de mooie gevels van de mooie gebouwen die aan de rand van het plein te vinden zijn. Ook staan er op het plein het Standbeeld van Johannes Hus en zijn hier het astronomisch uurwerk, de Týnkerk, de Sint-Nicolaaskerk, het Kinkskypaleis en het oude stadsraadhuis.
Het gaat hier dus om een plein waar veel te zien is en op deze pagina gaan we hier wat dieper op in.
Als je Praag bezoekt is het astronomisch uurwerk een bezienswaardigheid die praktisch bij alle bezoekers van deze stad op de ‘bucket list’ staat. Het is dan ook een erg mooi en interessant uurwerk dat op bepaalde momenten van de dag nog een kleine voorstelling ‘de parade van de apostelen’ vertoont. Het uurwerk is te vinden aan de zuidelijke muur van het ‘Oudestadsraadhuis’.
Op het uurwerk zie je naast de lokale tijd ook de tijd gemeten per twaalf uur tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit worden ook wel de ‘ongelijke uren’ genoemd omdat ze van dag tot dag verschillen. Ook is er de tijd gemeten in perioden van vierentwintig uur waarin je kunt zien hoelang de zon nog heeft tot ze weer onder gaat. Deze tijdsaanduiding staat ook wel bekend als de ‘Boheemse’ of ‘Italiaanse’ uren. Ook laat het uurwerk de stand van de zon zien in de dierenriem en je kun t ook de sterrentijd aflezen aan het uurwerk. Al met al is het best wel een complex uurwerk waar veel informatie aan elkaar gekoppeld is. Een ingenieuze constructie.
Alle tijden worden aangegeven in drie schijven. Het oudste deel van het uurwerk dateert uit de vijftiende eeuw. De kenmerkende apostelen die het uurwerk decoreren dateren uit 1865. Het gruwelijke verhaal doet de ronde dat de ontwerper van dit uurwerk dermate geslaagd was in zijn opzet dat men hem daarna opzettelijk blind heeft gemaakt zodat hij niet meer een dergelijk uurwerk voor een andere stad kon maken.
De Týnkerk is een opvallende verschijning op het Oudestadsplein. De kerk dateert uit de veertiende eeuw en wordt voluit ‘Kostel Matky Boží před Týnem’ genoemd. De huidige kerk staat op de plek waar daarvoor een vroeg gotische kerk stond die weer werd gebouwen op de plek van een Romaanse kerk uit de elfde eeuw. Týn verwijst naar een historische handelspost uit het oude Praag. Hier konden buitenlandse kooplieden overnachten en ook werden hier beschermingsrechten geheven.
Met de bouw van de huidige kerk werd begonnen in 1360. Het koor en de gangpaden dateren uit 1380 waarmee het gebouw drie schepen kreeg. Het Tympanon om timpaan dateert uit 1390. Hier wordt boven de poort het lijden van Christus uitgebeeld. Het grootse deel van de kerk werd voltooid in het begin van de vijftiende eeuw. De kenmerkende torens werden er nog later bijgebouwd. Zo dateert de noordelijke toren uit 1466 en de zuidelijke toren werd in 1511 voltooid. Sinds dien heeft de kerk zijn kenmerkende uitstraling waar ze nu zo door opvalt. Deze torens zijn 80 meter hoog en vallen dan ook zeer op wanneer je vanaf een hoger gelegen punt uitkijkt over de historische binnenstad. Het zal je misschien je niet meteen opvallen, maar de toren aan de noordzijde is een fractie dikker dan de toren aan de zuidzijde. In de puntgevel tussen de twee toren staat de afbeelding van de maagd Maria. De Týnkerk herbergt een bronzen klok die te vinden is in de noordelijke toren die hier sinds 1830 hangt. In de zuidelijke toren zit al sinds 1535 een gegoten klok die nog altijd de op één na zwaarste is van de stad Praag.
Het interieur van de Týnkerk heeft een aantal prachtige elementen die zeker de moeite van het bezichtigen waard zijn. Zo heeft het hoofdaltaar een aantal prachtige schilderijen die ‘hemelvaart’ en de ‘Heilige Drie-eenheid’ uitbeelden. Ook het St. Wenceslas-altaar waar beelden te vinden zijn van de hand van Johann Georg Bendl en een vleugelaltaar uit de zeventiende eeuw, het orgel en galerij behoren tot enkel van de bezienswaardigheden binnen in de kerk.
Aan de noordzijde van het Oudestadsplein ligt de Sint-Nicolaaskerk. De kerk werd gebouwd tussen 1732 en 1737 en is gewijd aan de bisschop van Myra, de man die wij beter kennen als Sinterklaas. Overigens ligt er in de wijk Malá Strana een kerk die ook aan deze heilige geweid is. Wellicht dat je als misverstand ook bij deze kerk terecht zult komen aan de overkant van de Moldau. Sinds 1920 zit de Hussitengemeente gehuisvest in dit kerkgebouw dat in de loop der eeuwen ook nog dienst heeft gedaan als opslagplaats en garnizoenskerk. Ook de Russisch-orthodoxe gemeenschap heeft hier diensten gehouden. De kerk is gebouwd in laatgotische stijl en zeker de hoofdingang oogt erg fraai en in de binnenzijde is men erin geslaagd om het licht van buiten om een mooie wijze binnen te krijgen waardoor het een mooie indruk achterlaat.
Het Palac Goltz-Kinsky is gevestigd aan het Oudestadsplein nummer twaalf. De bouw van het paleis had plaats tussen 1755 en 1765. Het gebouw werd gerealiseerd op de plek waar voorheen twee huizen stonden. De naam van het paleis is te danken aan de adellijke familie Kinsky die tot 1945 in het gebouw woonde. De twee kenmerkende stijlen in dit gebouw zijn rococo en classicisme. Tegenwoordig worden er in het paleis verschillende speciale tentoonstelling van de grafische collectie van de ‘National gallery’ vertoont, die op verschillende locaties in de Tsjechische hoofdstad hun collectie exposeert.
Het Oudestadsraadhuis staat ook wel bekend onder de naam ‘Oude Raadhuis’ is een bekend gebouw gelegen aan het Oudestadsplein. Zo is op de zuidmuur van dit gebouw het astronomisch uurwerk te vinden en ook de bijna 67 meter hoge toren is zeer kenmerkend. Het gebouw dateert 1338 en werd gekenmerkt door neogotische stijl. Van deze stijl zijn echter niet veel sporen meer terug te vinden door beschadigingen uit de Tweede Wereldoorlog. Binnen in het gebouw zijn een aantal mooie kamers te bezichtigen die allemaal hun eigen verhaal hebben.
In 1915 werd het beeld van Johannes Hus onthuld. Dit werd gedaan ter nagedachtenis van de 500-jarige martelaarsdood van Johannes Hus. De voorloper van de Reformatie werd uiteindelijk op de brandstapel ter dood veroordeeld en daaruit kwam de volksbeweging van de Hussieten voort. Op het monument staan zegevierende Hussieten afgebeeld en ook de protestanten die 200 jaar na Hus werden gedwongen om in ballingschap te leven. Het beeld werd ontworpen door Ladislav Šaloun en de financiering kwam volledig vanuit burgerinitiatief. Tegenwoordig is het beeld van Johannes Hus een opvallende bezienswaardigheid op het Oudestadsplein.