PRAAG TIP 7: STADSTOURS DOOR PRAAG

Een goede maner om veel te weten te komen over de stad Praag is door er één of een aantal stadstours te doen. De stad heeft meerdere mogelijkheden om de stad te verkennen via een tour. Tours worden op verschillende manieren voor ook verscheidene thema’s georganiseerd. Wanneer je bijvoorbeeld meer over de architectuur wilt te weten komen kun je een stadstour doen die je lange een aantal architectonische hoogtepunten brengt. Ook zijn er tours waar je de meest interessante bezienswaardigheden kunt leren kennen, wat meer van het uitgaansleven kunt te weten komen en tours waarbij je langs de beste musea van de Tsjechische hoofdstad komt. En dan nog de vele manier waarop, zoals te voet, met de tram, bus, fiets of in de auto. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op deze pagina gaan we in op een aantal mogelijkheden om een stadstour te maken in Praag.

Fietstocht met gids

Wanneer je een grotere tour wilt maken onder begeleiding van een gids, kun je ook kiezen voor een fietstocht door de stad. De gids brengt je langs een aantal bekende bezienswaardigheden, maar ook zo af en toe langs plekken waar je te voet niet zo snel zult komen. Met de fiets ben je ook wat sneller, maar het nadeel kan weer zijn dat de informatie over ene specifiek gebied wat minder uitgebreid is.

Een leuke fietstour door Praag met een Nederlandstalige gids is er één die je langs de zogeheten geheimen van Praag brengt, zodat je de stad ook eens op een andere manier leert kennen. De meeste fietstochten zijn net als bij wandelingen in groepsverband. Je kunt ook kiezen voor een tour met een privégids. Hiervoor geldt natuurlijk wel dat de kosten wat hoger zullen liggen. De prijs hiervan wordt medebepaald door grootte van je privégroep. Een tip van onszelf is de fietstocht die je langs verschillende biergartens brengt waar je op je gemak kunt genieten van het lekkere Tsjechische gerstenat.

Fietstocht door Praag met gids

Wandeltochten met gids

Eén van de beste manieren om veel te zien en veel te weten te komen over een bepaald deel van de stad Praag is door een wandelroute te doen onder begeleiding van een gids. Voor een dergelijke stadstour zijn er verschillende opties. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een wat grotere wandelroute te nemen die je brengt langs de Praagse Burcht, de historische binnenstad en uiteindelijk eindigt op het Wenceslasplein. Op deze manier heb je een wat langere wandeling en ook een lange dag opvulling waarin je veel te weten kunt komen over de verschillende plekken waar de gids je langs brengt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om op elke locatie een aparte wandeling met gids te doen. Zo zijn er wandelingen in de Joods wijk, de nieuwe stad, de oude binnenstad en de Praagse burcht. Het voordeel van deze meer specifieke kleinere wandelroutes is dat je minder tijd kwijt bent en dat je per locatie relatief meer informatie zult krijgen van je gids.

Wat overigens ook fijn is dat gidsen vaak als Nederlandstalige gidsen te boeken zijn, zodat je in je eigen taal wordt geïnformeerd over de interessante plekken waar je langs komt tijdens je wandeling. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat een wandeling met een goede gids vaak wel wat kosten met zich meebrengt, maar daar staat tegenover dat deze wat duurdere stadstours goede beoordelingen hebben waar je veel leert over een bepaalde regio. Zeker een gezin met twee kinderen is voor een goede wandeling met gids al snel meer dan €100 kwijt.

Rondvaart

Steden zoals Praag kun je vooral prachtig bewonderen vanaf het water. Een rivier zoals de Moldau leent zich prima voor rondvaarten zodat je de stad in alle rust kunt bewonderen en fotograferen. Er is een ruim aanbod aan verschillende boottochten. Veel toeristen kiezen voor de standaard boottochten van één of twee uur. Die zijn prima om een goed beeld van de stad te krijgen. Je hebt echter ook speciale boottochten zoals een lunch boottocht van twee uur of de drie uur durende diner boottocht. Bij deze laatste rondvaart kun je Praag in veel seizoenen tijdens de zonsondergang bekijken vanaf de boot onder het genot van een heerlijk diner.

BEKIJK DE VERSCHILLENDE BOOTTOCHTEN IN PRAAG
en reserveer direct online

Rondvaart

Tour door Praag in vintage auto

Een leuke manier om een tour door Praag te doen is in een vintage auto. De veelal open auto’s met een privéchauffeur brengen je langs de leukste plekken in Praag. De chauffeur is dan ook meteen je gids en je moet er wel rekening mee houden dat de chauffeur je in het Engels te woord staat.

Het leuke van deze manier is dat je in vrij korte tijd en op een unieke wijze langs verschillende plekken in Praag komt. Denk bijvoorbeeld aan het oude stadsplein, de Joodse wijk, de Praagse burcht, de Karelsbrug en Malá Strana. Naast dat je vrij snel van locatie a naar b komt hebben de chauffeurs vaak ook permissie om op bepaalde plekken, tegen een aangepaste snelheid, toch met de auto te komen. Bovendien word je opgehaald vanaf je hotel en ook weer teruggebracht. Deze manier van een stadstour is erg leuk en een prima manier om bijvoorbeeld je verblijf in deze stad aan te vangen. Je komt namelijk op zoveel plaatsen in de stad dat je een prima beeld krijgt van welke plekken je nader wilt zien en waar je meer tijd wilt doorbrengen. Voor een tour met een vintage auto betaal je per persoon per uur. Je kunt zelf eventueel plekken in je route aangeven die je zeker wilt zien.

MEER INFO OVER DE ‘VINTAGE AUTO’ TOURS
en reserveer direct online

Tour door Praag in vintage auto

Hop-on-hop-off bussen

De leukste en gemakkelijkste manier om Praag te ontdekken is door middel van een zogenaamde hop-on hop-off bus. Dit zijn toeristenbussen die langs een speciale route rijden waarbij er vooral langs en naar attracties en bezienswaardigheden gereden wordt. Langs de route kun je onbeperkt in- en uitstappen gedurende de geldigheid van je ticket. De uitstapplekken zijn altijd bij toeristische bezienswaardigheden, monumenten, musea of attracties. Soms moet je nog een klein stukje lopen. Het grote voordeel is dat je niet teveel na hoeft te denken hoe je ergens met het reguliere openbare vervoer komt. De route is optimaal voor wie een stedentrip naar Praag maakt.

MEER INFO OVER DE HOP-ON-HOP-OFF BUSSEN
en reserveer direct online

Andere stadstours

De opties die we hier voorbij hebben laten komen zijn slechts een kleine greep van de manieren waarop je in Praag een stadstour kunt doen. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties. Tegenwoordig in het digitale tijdperk smartphones zijn er bijvoorbeeld ook veel routes met audiogidsen waardoor je veel informatie kunt krijgen over bepaalde bezienswaardigheden. Op deze manier zullen de kosten ook wat lager liggen en heb je bovendien meer vrijheid bij het bepalen van de zaken die je wilt zien.